Leerlingen van vandaag zijn de helden van morgen!

In vergelijking tot enkele decennia terug is er waanzinnig veel veranderd op het gebied van technologie, wetenschap en algemene ontwikkeling. Door deze snelle technologische groei merken we een grote verschuiving in het onderwijs.

Het is nog maar relatief kort geleden dat de eerste auto rond reed, of dat de eerste telefoonlijn gelegd werd. Tegenwoordig kan een auto zelfstandig van A naar B rijden, heeft iedereen een smartphone en is internet niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Met de voortdurende technologische ontwikkeling en globalisering van onze wereld, moeten veel beroepen zich blijven ontwikkelen om de veranderingen bij te houden. Leraren zijn daar geen uitzondering op; een moderne leraar moet toegang hebben tot nieuwe vaardigheden en methoden om het onderwijs te blijven verbeteren.

STEM onderwijs

Aanzienlijk veel internationale onderzoeken tonen aan dat wereldwijd, en in Nederland in het bijzonder, naar verhouding weinig leerlingen kiezen voor de studierichtingen Science, Technology, Engineering en Mathematics (STEM) (o.a. OECD, 2016; Techniekpact & Platform Bèta Techniek, 2016). Om vele redenen is dit niet gunstig. De leerlingen van nu zullen anders moeten worden voorbereid op de toekomst. Robots worden steeds intelligenter en zullen steeds meer taken van ons overnemen. Industriële- en productieomgevingen zullen er over 10 jaar heel anders uitzien. Omdat de samenleving niet stil blijft staan, is de implementatie van nieuwe benaderingen en leermaterialen een noodzaak en dat het huidige onderwijs op de basisschool spelenderwijs aangepast moet worden is dan ook een feit.

Steeds vaker komt de term “STEM” naar voren (Science, Technology, Engineering en Mathematics), soms aangevuld met de A van Art, “STEAM”. STEAM – onderwijs moedigt leerlingen aan om zelf vragen te stellen, problemen op te lossen, creatief en innovatief te denken en verbinden te leggen. Door leerlingen zelf dingen te laten maken worden ze uitvinders en dat zal zich vertalen in het gebruik van kunstmatige intelligentie, virtual reality en 3D-printers.

3D-printer een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling

Eén van de leermaterialen die een fatsoenlijke plaats innemen kan in de moderne klaslokalen, is een 3D-printer. Dit relatief nieuwe apparaat kan een stimulans worden voor zowel STEAM-onderwerpen als vele anderen. De 3D-printer kan bijdragen aan de ontwikkeling van creativiteit en de verbeeldingskracht van leerlingen. De leerling maakt kennis met technologie, leert via gratis online software essentiële factoren te begrijpen en kan creativiteit spelenderwijs de vrije loop geven. Betrokkenheid is daarbij een belangrijk element.

Uiteraard zijn STEAM-onderwerpen nauw verbonden met meten, ontwerpen en bouwen. Tijdens de rekenlessen kunnen leerlingen bijvoorbeeld hun kennis van geometrie en meetvaardigheden gebruiken om iets tastbaars te maken. Elk nieuw handgemaakt kunstwerk kan worden vervangen door een 3D-model dat door de printer is gemaakt. Een voorwerp dat je kan zien en aanraken is een veel beter visueel hulpmiddel dan eenvoudige afbeeldingen. Een 3D-printer kan bij elke les gebruikt worden.

“Vertel het me en ik zal het vergeten, laat het me zien en ik zal het onthouden, betrek me en ik zal het begrijpen”

(citaat van Confucius)

Veiligheid voorop

Internet of Printing (IOP) is de geautoriseerde servicepartner van ROBOX 3D-printers. IOP heeft gekozen voor ROBOX, omdat deze printer speciaal voor het onderwijs ontwikkeld is. De printer is handzaam, licht van gewicht, robuust, snel, plug & play, kan twee filamenten tegelijk printen, is vriendelijk in het gebruik en bovenal zeer veilig voor gebruik in de klas.

3D-printen gebeurd op hoge temperaturen, de printkop kan tot 280 graden heet worden. De ROBOX printer is daarbij als enige ter wereld voorzien van een veiligheidsdeur, welke het voor een kind onmogelijk maakt om met de vingers in de buurt van de hete printkop te komen.

IOP geeft gratis demonstraties op locatie, met uitleg over de printer en de software. Tevens kunnen gratis workshops worden gevolgd bij ons op kantoor in Zeewolde of in de buurt van de school. IOP heeft het leveren van een goede service hoog in het vaandel staan. Zo komt IOP de printer leveren, installeren en een volledige uitleg geven en geeft IOP twee jaar garantie.